Het begrijpen van risico’s inzake gegevensbescherming voor C-suite executives en senior leidinggegevenden

October 8, 2024

Het begrijpen van risico’s inzake gegevensbescherming is niet alleen een wettelijke vereiste voor C-suite executives en senior leidinggevenden, maar ook een kritisch aspect van effectief leiderschap. Deze belangrijke functies komen met specifieke verantwoordelijkheden en verplichtingen wat betreft het beheren van de gegevensbescherming en privacy, aangezien deze mensen verantwoordelijk zijn voor het nemen van de strategische beslissingen. 

Als u een functie hebt als senior leidinggevende in een bedrijf, is de kans groot dat u wat te zeggen heeft bij het bepalen van het doeleinde en de middelen wat betreft het verwerken van persoonsgegevens. U begrijpt de significantie van de regels voor gegevensbescherming en de consequenties van een datalek. 

Maar bent u volledig op de hoogte van uw aansprakelijkheden? 

De aansprakelijkheden voor gegevensbescherming voor senior leidinggevenden verwijzen vaak naar de wettelijke verplichtingen voor het verwerken van persoonsgegevens en de bijbehorende risico’s die daarbij kunnen optreden. Met een grondig begrip van de gegevensbeschermingswetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), weet u zeker dat u de juiste proactieve maatregelen neemt om de risico’s zo klein mogelijk te houden en uw persoonlijke aansprakelijkheid te minimaliseren. 

In deze blog ontdekken we de verschillende leiderschapsrollen, hun verantwoordelijkheden voor gegevensbeschermingsbeheer en de verschillende risico’s die daarbij horen, van reputatieschade tot financiële en wettelijke sancties. We geven ook een overzicht van de manieren waarop u deze risico’s kunt beperken en u kunt verzekeren van naleving van de gegevensbeschermingswetging. 

De verschillende taken van gegevensbeschermingsbeheer voor verschillende senior leidinggevenden in een organisatie

Gegevensbeschermingsbeheer is een verantwoordelijkheid die vele kanten kent. Het vereist een collectieve inspanning van de verschillende leiderschapsfuncties. Deze collectieve inspanning is van essentieel belang omdat elke senior leidinggevende een unieke expertise en eigen perspectieven bijdraagt aan de algehele gegevensbeschermingsstrategie. 

Een goed uitgewerkte aanpak voor gegevensbescherming zorgt niet alleen voor naleving van de privacywetgeving, maar helpt ook om vertrouwen en een zeker gevoel op te bouwen bij belanghebbenden en klanten. 

Hier is een aantal voorbeelden van de belangrijkste gegevensbeschermingsverantwoordelijkheden voor de verschillende senior functies: 

Met welke aansprakelijkheden inzake gegevensbescherming kunnen C-suite executives te maken krijgen?

Niet-naleving van de gegevensbeschermingswetgeving kan voor organisaties leiden tot verschillende consequenties, van wettelijke en financiële sancties tot reputatieschade. 

Laten we er eens een paar hiervan in meer detail bekijken. 

Boetes

Hoewel de AVG een gemeenschappelijk kader biedt, kunnen de boetes voor gegevensbeschermingsschendingen variëren tussen de Lidstaten, al naar gelang de specifieke omstandigheden en nationale wetgeving. 

Onder de Nederlandse Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming (UAVG) kunnen senior leidinggevenden persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als blijkt dat zij direct betrokken waren bij beslissingen die hebben geleid tot non-compliance. 

Op gelijke wijze kunnen senior leidinggevenden onder de Spaanse Wet inzake Gegevensbescherming te maken krijgen met substantiële boetes voor serieuze schendingen, waaronder ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens. 

In 2021 werd een Duitse CEO schuldig bevonden aan het zonder toestemming verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens toen hij een detective inhuurde om onderzoek te doen naar een werknemer. De uitkomst was dat hij als schadevergoeding een som van €5.000 moest betalen. 

Strafrechtelijke vervolging 

De afzonderlijke EU Lidstaten hebben hun eigen wetgeving waarin de strafbare feiten inzake gegevensbeschermingsschendingen zijn vastgesteld, wat kan leiden tot strafsancties. 

In mei 2023 ontving een Finse CEO naar aanleiding van een incident rondom gegevensdiefstal een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden. Als gevolg van het lek vroeg het bedrijf het faillissement aan, waardoor investeerders geconfronteerd werden met een verlies van in totaal £237 miljoen. 

Operationele beperkingen 

De toezichthoudende autoriteiten kunnen senior leidinggevenden schorsen tijdens een onderzoek naar significante lekken. In ernstige gevallen kunnen de gegevensbeschermingsautoriteiten voorkomen dat senior leidinggevenden binnen een organisatie bepaalde functies bekleden, als zij verantwoordelijk worden gehouden voor dergelijke schendingen. 

Aansprakelijkheden inzake gegevensbescherming in een andere jurisdictie 

Het is belangrijk dat senior leidinggevenden goed begrijpen welke wetten van toepassing zijn op hun organisatie, zeker wanneer zij actief zijn in meerdere jurisdicties. Dit is omdat verschillende regelgevingen verschillende boetes of wettelijke straffen voor schendingen met zich mee brengen. 


Tips voor het beperken van de gegevensbeschermingsrisico’s

Senior leidinggevenden kunnen hun persoonlijke aansprakelijkheid beperken door de relevante gegevensbeschermingswetgeving na te leven en ervoor te zorgen dat de juiste procedures ingesteld zijn om het risico op een datalek te verkleinen. Bijvoorbeeld:  

Privacy by design 

U dient vanaf begin af aan rekening te houden met de gegevensbescherming en dit te implementeren in de systemen, diensten en procedures van uw organisatie. Hiermee toont u proactief uw toewijding aan gegevensbescherming aan en draagt u bij aan het bouwen van een bedrijfscultuur waarin privacy centraal staat. 

Blijf op de hoogte 

Goed op de hoogte blijven van de privacyregels zorgt ervoor dat uw organisatie de regels juist naleeft. Van de nieuwste technologische ontwikkelingen op de hoogte blijven is ook nuttig voor het voortdurend beoordelen en beheren van potentiële risico’s. 

Risk assessment 

U dient regelmatig data protection impact assessments (DPIA’s) uit te voeren om potentiële kwetsbaarheden in de activiteiten, systemen en processen van uw organisatie op te sporen. Dit stelt u ook in staat om prioriteit te geven aan gebieden met een hoog risico en om de juiste maatregelen te implementeren.  

Plan van aanpak bij een datalek 

Het ontwikkelen van een effectief plan van aanpak bij een datalek, dat bovendien regelmatig getest wordt, stelt uw organisatie in staat om adequaat te reageren op incidenten. Dit minimaliseert de impact ervan op de bedrijfsactiviteiten en vermindert de financiële impact en reputatieschade. 

Toegangsbeheer 

Toegangsbeheer regelt wie persoonsgegevens kan inzien en gebruiken. Het implementeren van een sterk toegangsbeheer helpt bij het behouden van de vertrouwelijkheid van gegevens door ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Ook worden toegangspatronen bestudeerd om potentiële beveiligingslekken op te sporen. Senior leidinggevenden dienen na te denken over het beperken van de toegang tot de persoonsgegevens op basis van iemands functie en de bijbehorende verantwoordelijkheden en moeten deze privileges regelmatig opnieuw beoordelen. 

Trainen van het personeelsbestand 

Regelmatig trainingen inzake gegevensbescherming geven verhoogt het begrip van het personeel van de gegevensverwerkingswetgeving, het bedrijfsspecifieke beleid en de procedures, en de verantwoordelijkheden van het personeel om persoonsgegevens veilig te bewaren. Het trainingsmateriaal moet regelmatig herzien worden om te garanderen dat het up-to-date is met de regelgeving. 

Een professional op het gebied van gegevensbescherming

Wijs een ervaren professional aan, bij wie geen sprake is van belangenverstrengeling. Zo weet u zeker dat uw organisatie altijd op de hoogte is van de nieuwste wet- en regelgeving. De professional kan u adviseren over het hoogste niveau van beheer inzake privacyrisico’s en -overwegingen. 


Samenvatting 

C-suite executives en seniorleiders spelen een essentiële rol in het veilig bewaren van de gegevens van hun organisatie en de persoonsgegevens van belanghebbenden, werknemers en klanten. Non-compliance met de gegevensbeschermingswetgeving maakt senior leidinggevenden kwetsbaar voor gegevensbeschermingsrisico’s, waaronder financiële boetes en juridische maatregelen. 

Alle organisaties streven ernaar een datalek te voorkomen. Toch kan een datalek plaatsvinden, bijvoorbeeld dankzij een geavanceerde cyberaanval, kwetsbaarheden in de infrastructuur van de organisatie of een menselijke fout. Daarom is het van essentieel belang om de risico’s zo klein mogelijk te houden door te beschikken over een sterk compliancekader en proactieve maatregelen. Deze maatregelen helpen de gegevensbeschermingsrisico’s te minimaliseren en zorgen ervoor dat de gegevensbeschermingswetgeving wereldwijd wordt nageleefd. 

Als het executive team van uw organisatie baat zou hebben bij externe ondersteuning inzake uw gegevensbeschermingscompliance, neem dan contact met ons op. 

Voor meer informatie over privacyrisico’s voor C-suite executives 

Volg ons aankomende GRATIS webinar, dat deel uitmaakt van de wereldwijde webinarserie Privacy Puzzle. 

Ons Nederlandse team en toonaangevende gasten uit de branche bespreken de essentiële proactieve maatregelen waarmee u risico’s en aansprakelijkheden minimaliseert. 

IGNORANCE IS NOT BLISS: 
What are the personal liabilities for C-suite executives under the GDPR? 
03:00 EDT | 08:00 BST | 09:00 CEST 

Registreer direct en verzeker u van een plekje! 

Volg The DPO Centre op LinkedIn voor meer nieuws en inzichten over gegevensbescherming 

Scroll to Top